Nike stopt onmiddellijk met fabricage en verkoop van clubs, ballen en golftassen

De beslissing van Nike om de golfsport vaarwel te zeggen is ingeslagen als een bom. De Amerikaanse sportartikelen firma kondigde woensdag aan te stoppen met het maken en op de markt brengen van ballen, clubs en golftassen. Nike blijft wel actief als fabrikant van golfkleding en schoeisel.

Op de tour is het nieuws met ongeloof ontvangen. Nike was verantwoordelijk voor megacontracten met Tiger Woods en Rory McIlroy. Woods zou, naar verluidt, jaarlijks 40 miljoen dollar opstrijken voor het promoten van kleding en clubs. De door Tiger gebruikte golfballen zouden van Titleist zijn voorzien van een Nike logo. Ook McIlroy zou tientallen miljoenen ontvangen.

Voor Tiger en Rory, maar ook voor Jason Day, Dustin Johnson en veel andere tourspelers is het zaak om snel op zoek te gaan naar een nieuwe club- en ballensponsor

Met een eerdere aankondiging van Adidas, die clubs en ballen van de merken TaylorMade en Adams Golf op de markt brengt, dat ze op zoek zijn naar kopers voor de twee merken wordt het aanbod én de kans op megacontracten voor de Nike spelers schaars.

Er is weinig uitzicht dat een andere fabrikant in het gat van Nike gaan springen. Het marktaandeel van Nike was marginaal. De omzet kwam voornamelijk uit de verkoop van ballen, kleding en schoenen. In golfwinkels waren Nike clubs al bijna niet te vinden.

De Nike fabrieken in Portland en Fort Worth zijn met onmiddellijke ingang gesloten. Personeel is al op zoek naar een baan in de industrie, zo bevestigen drie fabrikanten in de VS, die worden platgebeld. Ook medewerkers van TaylorMade zijn op zoek naar een nieuwe werkgever gelet op de onzekere situatie van dat merk.