Grontmij verkoopt golf- en groenactiviteiten

Grontmij verkoopt golf- en groenactiviteiten © Foto Ronald Speijer

Ingenieursbureau Grontmij heeft gisteren al haar activiteiten op gebied van golf, groen en sport verkocht aan De Enk Groen & Golf. De Renkumse groothovenier wordt met de overname in Nederland marktleider in de aanleg en onderhoud van golfbanen. De Enk neemt met deze overname een belangrijk deel van de Grontmij-sportactiviteiten over. Met de vier vestigingen die het groenbedrijf nu heeft in Nederland wil het de Nederlandse klanten vooral beter kunnen bedienen. De Enk Groen & Golf doet, behalve de aanleg en onderhoud van golfbanen, ook in parken en andere recreatieve groenvoorzieningen.

 

Met de overname zijn 50 arbeidsplaatsen gemoeid. De Enk Golf & Groen neemt 25 vaste Grontmij-medewerkers in dienst en neemt 25 gedetacheerde medewerkers over. Ook is een omvangrijk machinepark en een groot aantal contracten overgenomen. De Enk Groen & Golf groeit met deze overname naar een omvang van in totaal 150 vaste medewerkers met daarom heen een flexibele schil van circa 80 medewerkers.

 

 Met de overname neemt Grontmij afscheid van alle activiteiten in golfbaanbeheer, groenonderhoud en natuurgrassportvelden. Deze bedrijfsactiviteiten passen minder bij de nieuwe strategie van Grontmij, laat het bedrijf weten. Het ingenieursbureau heeft om die reden besloten om die activiteiten onder te brengen bij een organisatie die in dit werk is gespecialiseerd. Gerard van der Werf, CEO van De Enk, het moederbedrijf van De Enk Groen & Golf, denkt dat Grontmij daarmee een goede strategische beslissing neemt. De uitvoering van groen- en golfbaanbeheer wordt volgens Van der Werf steeds specialistischer: “Je ziet dat groenaanleg en -beheer steeds meer specifieke kennis, certificaten en investeringen in speciale machines vereist.”

 

Grontmij heeft gekozen voor de Enk Groen & Golf omdat de directie ervan overtuigd is dat deze overname het beste aansluit bij de wensen en behoeften van klanten en medewerkers van de groen- en sporttak. De Enk Groen & Golf staat in vakmedia bekend om haar innovatiekracht, maar ook om goed personeelsbeleid. “We investeren onder meer in ICT, robotisering en het borgen en vergaren van specialistische vakkennis. Medewerkers krijgen in dit bedrijf veel kans om zich binnen hun vakgebied verder te ontwikkelen”, aldus Van der Werf.

 

Grontmij en De Enk Groen & Golf nemen na de overname zeker geen afscheid van elkaar. De bedrijven hebben afspraken gemaakt over samenwerking op punten waar de bedrijven elkaar versterken. Die samenwerking zal onder meer zijn beslag krijgen in de uitwisseling van kennis , zo laat de CEO van De Enk Groen & Golf, Frans Reulink, weten: “Met deze samenwerking ontstaat een unieke combinatie waarbij kennis en kunde op het gebied van aanleg en -onderhoud van groen en natuurgrassportvelden worden gebundeld en versterkt. Concreet betekent dit dat we een team oprichten dat gezamenlijk op zoek gaat naar marktkansen voor beide organisaties.”

 

Voor de Enk Groen & Golf betekent de overname ook een uitbreiding van haar geografische werkgebied. Wat golf betreft gaat het bedrijf met name in Noord-Holland haar activiteiten uitbreiden. Voor de bedrijfsactiviteiten in groenvoorzieningen en natuurgrassportvelden betekent de overname een uitbreiding in de drie noordelijke provincies van Nederland. De onderneming wil deze drie provincies bedienen vanuit de nieuwe vestiging in Drachten die ze met de overname heeft verworven.