Severiano Prins en Myrte Eikenaar winnen het eerste Kennemer Open over 27 holes

Op de Kennemer Golf & Country Club is zaterdag voor de eerste keer het Kennemer Open gespeeld, een strokeplay wedstrijd over 27 holes. Bij de mannen waren er twee play-off holes nodig om de winnaar te bepalen. Sem Westdijk van de Wouwse Plantage, Michael Kraaij van de Houtrak en Severiano Prins van de Haarlemmermeersche eindigden na 27 holes gelijk met 109 (+1). Myrte

Eikenaar van de Noordwijkse was bij de dames de sterkste met een totaal van 111 slagen (+3). Met haar score had Eikenaar 13 slagen voorsprong op de nummer twee van het klassement Annemieke Campo van LG Leeuwenbergh in Den Haag met 124 (+16). Romy Meekers van de Utrechtse Golf Club Amelisweerd legde beslag op de derde plaats met een totaal van 128 (+18).

Het werd een spannend slot met drie spelers die voor de titel vochten. Na de eerste play-off hole moest Michael Kraaij afhaken nadat hij zijn approach teveel naar rechts had geslagen. De duisternis viel langzaam in over de Zandvoortse Duinen toen Severiano Prins een prachtige up-and-down wist te maken voor de winst.

‘Geweldig, aan het eind van het seizoen mijn eerste overwinning’, was het eerste commentaar van Prins terwijl hij van alle kanten werd gefeliciteerd.

‘Heerlijk om te winnen in een play-off. Ik speelde vandaag lekker. In de play-off was ik het meeste bang voor Michael Kraaij, jammer dat hij bogey maakte op de eerste extra hole. Ik was verrast dat we met zijn drieën een baanrecord hebben neergezet dus moeten we volgend jaar proberen deze aan te scherpen’.

Voor Myrte Eikenaar was het winnen van het Kennemer Open haar derde grote overwinning van het jaar na winst op de NK’s stroke- en matchplay. Naast de winst heeft Eikenaar ook een nieuw baanrecord neergezet.

‘Dat was niet zo moeilijk want het is de eerste keer dat het wordt gespeeld maar ik ben erg blij. 27 holes spelen vindt ik eigenlijk heel relaxed. Soms is 18 holes te weinig omdat je op het einde pas in je ritme komt en 36 holes is vaak te vermoeiend dus ik vindt het een prima format. Daar komt bij dat de Kennemer 27 heel uitdagende holes heeft dus het was genieten’.

Myrte Eikenaar kan terugkijken op een heel goed seizoen. ‘Ja het was een prima golfjaar met drie goede resultaten’.

In totaal kwamen 105 heren en 17 dames aan de start om onder wisselende weersomstandigheden te spelen. De dag begon met donkere wolken en stevige regenbuien om later plaats te maken voor bewolking met zon.

Alle spelers waren vol lof voor de conditie van de baan en vonden het idee om op een dag 27 holes te spelen geweldig. Deze unieke wedstrijd zal een vast onderdeel gaan worden op de wedstrijdkalender van de Nederlandse Golf Federatie.

Dat de wedstrijd serieus werd aangepakt bleek wel uit het feit dat veel leden van de Kennemer aanwezig waren om als vrijwilliger actief te zijn. In de baan waren starters, spotters en scorers actief om het deelnemersveld een vlekkeloze golfdag te bezorgen.

‘We wilden structureel een grote wedstrijd op onze baan hebben en kwamen op het idee om alle 27 holes van de baan te gebruiken voor een strokeplaywedstrijd’, verteld Derk Ter Braak voorzitter van het organisatiecomité van het Kennemer Open.

"Ja, 27 holes op een dag spelen is inderdaad pittig!" vult Diederick Beels, lid van de toernooiorganisatie, aan. "Hierdoor kan tijdens de wedstrijd een andere chemie ontstaan. Het is een ware uitdaging voor de topamateurs!"

De organisatie heeft de ambitie om met het Kennemer Open in het rijtje van het Brabants Open, Toxandria en de Trompbeker komen.

‘Dat is zeker ons doel maar we gaan het langzaam opbouwen. We hebben twee prachtige nieuwe bekers laten maken met daarop antieke zilveren patrijzen. En, er zal een nieuw baanrecord worden gevestigd want het is de eerste wedstrijd op de Kennemer over 27 holes’.

‘Tevens zijn we blij dat de Nederlandse Golf Federatie ons initiatief heeft omarmt en op alle fronten steunt. In verband met het KLM Open dat in 2013 weer op Zandvoort zal worden gespeeld wordt het Kennemer Open volgend jaar op 29 juni gespeeld’.